(French version below)
I won't bore you with yet another macarons recipe. You'll find thousands of them on the web. I think the success of the recipe depends on three things :
- the quality of the egg whites you're using (aged egg whites of course)
- the quality of the grounds almonds/icing sugar mix (the finer it is, the better your macarons will look)
- and above all, the way your oven operates.
Some people use their oven without the fan option, others don't. Some cook them a long time at a low temperature, others less time at a higher temp.
More than a recipe (that is quite basic), I think every baker has its own "way" of making macarons.
So today, I prefer to share with you a ganache recipe. Basic as well, but so delish!
Ingredients :
- 80g 72% cocoa solids chocolate
- 120g 52% cocoa solids chocolate
- 190g double cream
- Finely chop the chocolate into pieces. Put them into a heatproof bowl or dish.
- Heat the cream until just boiling.
- Pour the cream over the chocolate. Don't whisk!
- Wait for 5 minutes for the cream to melt the chocolate.
- Whisk lightly the mixture, without adding air into the ganache.
- Add just a know of butter, to add some shine.
- Cover the ganache with cling film, and let cool down.
And you what sport will you follow during the Games? Anyone in particular you're going to cheer up for?
The Olympic Torch, as she went through Finchley last Wednesday. |
Ce weekend pour célébrer le début des Jeux Olympiques de Londres, on se mange quelques macarons olympiques!!
Je ne vais pas m'étaler en long en large et en travers sur l'art du macaron.
Le macaron est un coquin qu'il faut savoir apprivoiser. La recette est assez basique mais c'est la technique qui change d'un chef à l'autre. Meringue française, italienne, avec ou sans croûtage,... Chaque chef a sa "façon" de faire les macarons.
Alors moi je préfère partager avec vous une recette de ganache. Très simple mais délicieuse!
Ingrédients :
- 80g de chocolat noir 72%
- 120g de chocolat noir 52%
- 190g de crème fraîche
- Hachez assez finement le chocolat pour qu'il fonde plus facilement par la suite. Placez les morceaux de chocolat dans un plat / bol résistant à la chaleur.
- Faites chauffer la crème jusqu'aux premiers bouillons.
- Versez sur le chocolat. Ne mélangez pas!
- Attendez 5 min pour que la crème commence à faire fondre le chocolat.
- Mélangez délicatement avec un fouet sans introduire d'air dans la ganache.
- Ajoutez un petit bout de beurre pour une petite touche de brillant.
- Couvrez la ganache au contact avec un morceau de cellophane et laissez refroidir à température ambiante.
Et vous quel sport allez-vous suivre pendant les Jeux? Vous soutenez quelqu'un en particulier? Vous avez peut être prévu de monter nous voir dans la capitale?
A vos marques, prêts, commentez! Et bon JO!
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