Méli Mélo de Minis Madeleines

Beaucoup de M dans ce titre!
Et on les M ces madeleines !!!

Aux pépites de chocolat, aux amandes effilées, au cacao ou tout simplement natures, on adore les dévorer à peine sorties du four.

Because of my first british fan (Hi Sharon !) I'll try to post both in French and English from now on.
 


Ici, j'ai utilisé un moule à minis madeleines en flexipan. Mais vous pouvez aussi utiliser un moule traditionnel en métal. Il faut légèrement beurrer et fariner les moules pour éviter que les madeleines ne restent collées.


I used a flexipan mini-madeleines pan for this recipe but you can use a regular metal one for regular madeleines if you like. You have to slightly butter the cake pan and dust it with flour to prevent the madeleines from sticking to the pan.
 
Pour environ 70 minis madeleines, il vous faudra :
  • 225g de farine 250g flour
  • 175g de sucre 175g caster sugar
  • 100g de beurre  100g unsalted butter
  • 11g de levure chimique  11g baking powder
  • 4 oeufs 4 eggs
  • 1 citron  1 lemon
  • 1 pincée de sel  a pinch of salt
  • un peu de chocolat râpé ou des pépites  Some chocolate chips
  • des amandes effilées   Almonds flakes
  • un peu de cacao amer en poudre  Some cocoa powder


 Recette de base :

1) Commencez par battre ensemble les oeufs et le sucre jusqu'à ce que le mélange blanchisse.
2) Ajoutez ensuite en pluie la farine tamisée et la levure.
3) Incorporez les zestes d'un citron.
4) Enfin ajoutez le beurre fondu et mélangez pour obtenir une pâte homogène.
5) Remplir les empreintes du moule au 3/4 et laisser reposer 15 minutes avant d'enfourner.
6) Cuire pendant 6 minutes environ pour des minis madeleines (8 à 9 minutes pour des madeleines "standard") dans un four préchauffé à 220°


1) First, beat together eggs and sugar until the mixture becomes smooth and slightly white.
2) Add the sifted flour and baking powder.
3) Blend in the lemon zests.
4) Add the melted butter and mix well until the dough is smooth.
5) Pour the dough into the pan 3/4 through and wait for 15 minutes before baking.
6) Bake for 6 minutes for mini madeleines (8-9 minutes for regular ones) in a preheated oven (220°)




Pour varier, il suffit d'incoporer un peu de cacao en poudre ou des pépites de chocolat à la pâte avant de cuire. Vous pouvez aussi ajouter des amandes effilées ou même du sucre perlé.

You just have to blend in cocoa powder or chocolate chips into the dough before baking. You can add almonds flakes or pearls of sugar too.


Enjoy !!!

8 commentaires:

  1. Elle sont bien appétissantes ces petites madeleines :)
    Bonne journée !

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  2. Elles sont bien appétissantes ces mini-madeleines !

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  3. elles sont adorables tes madeleines. bises. xx fanny

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  4. Wow! these madeleines look delicious. Thank you so much for posting in English too. I am going to try make them this weekend. Fingers crossed that they'll come out looking just as good as yours. xx sharon

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  5. Hi Sharon! I'm glad you like it!
    See you soon!

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  6. Hi Cindy, Happy New Year. I know it is about 6 months since I made your madeleines, but I have wonderful memories of them. I took a few photos whilst I was baking, which I must send to you. I shall email them during the week. x Sharon

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    1. Thanks Sharon! I'm looking forward to it! You can send them to cindy.foodforthoughts@gmail.com

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  7. Thanks Cinday, I'll email them over soon! I really need to make them again - they were so yummy!

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